top of page
Writer's picturePekka Ilmaranta

Energiatehokkuuden kehittämisessä ei ole vapaapäiviä


Yleinen toimintamalli energiatehokkuuden kehittämisessä on se, että tehdään projektimaisesti joku yksittäinen toimenpide ja katsotaan miten meni ja energiatehokkuus valmis.


Ei mitään vikaa sinänsä. Ainakin tehdään jotakin. Ongelma on, että perinteisessä mallissa pitää valita joku toimenpide mikä tuottaa parhaan takaisinmaksuajan. Tämän ei pitäisi olla mikään kilpailu vaan kaikki mahdolliset toimenpiteet pitäisi toteuttaa ja etsiä uusia vaihtoehtoja kun keinovalikoima on käyty läpi.


Perinteiset mittarit mm. kiinteistöjen energialuokitus antaa väärän kuvan kiinteistönomistajille siitä, että olisi saavutettu energiatehokkuudessa jotain merkittävää kun asennetaan vaikkapa uusia lämmön taltteenotto järjestelmä.


Palveluntarjoajat haluavat tietysti saada projektien tulokset näyttämään positiivisena ja kiinteistönomistajat uskomaan, että juuri heidän rakennuksessa on tehty jotain erityistä.

Nämä osaltaan vaikuttavat siihen, että tavoitteet ovat energiatehokkuudessa ovat aika heppoisia potentiaaliin nähden.


Potentiaalia ei ymmärretä ja energiatehokkuus irrotetaan kaikesta muusta ihan kuin se olisi joku yksittäinen teknologian haara mitä se ei ole.

Itse asiassa kaikki kiinteistötekniikkan liittyvä on samalla energiatehokkuutta, sisäilman laatua, yleistä kunnossapitoa.


Kiinteistötekniikka sisältää todella paljon tekniikkaa joka vaatii jatkuvia toimenpiteitä suorituskyvyn ylläpitämiseksi.


Kaikki säätöpiirit (lämpötila, paine yms) ja tilakohtaiset ohjaukset ovat sellaisia jotka vaativat lähes jatkuvaa viritystä, jotta ne toimisivat optimaalisesti kaikissa eri tilanteisssa.


Laitteista ventiilit, pumput ja puhaltimet voivat toimia virheellisesti tai vaatia huoltotoimenpiteitä. Rakenteissa löytyy korjattavaa. Tilasuunnittelulla voidaaan helpottaa talotekniikan kuormaa.


Putkistoverkostot ja ilmanvaihtokanavat vaativat puhdistusta ja tasapainotusta.

Uudet ansaintamallit kuten kysyntäjousto, huipputehon rajoitus ja spot sähkötariffit vaativat paljon manuaalista määrittelytyötä.


Helppo tietysti liputtaa jatkuvan kehittämisen mallia, mutta tuon kaiken sekamelskan organisoimiselle ei löydy tarjontaa. 


Kun ei ole palveluntarjontaa ei asiaa myöskään tuoda esiin ja kun asiasta ei tiedoteta ei myöskään ostajat voi reagoida.


Nyt vihdoin on näkyvissä kiinteistöhuollossa yritystä tuottaa palveluja talotekniikan suorituskyvyn jatkuvaan kehitämiseen.


Anturitekniikan ja tekoälyn kehitys tekee tästä jatkossa myös kannattavampaa bisnestä.

11 katselukertaa1 kommentti

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

1 Comment


jukka.k.tolvanen
Aug 29, 2018

Hyvä veto - itse vertaan energiatehokkuustyötä laatutiimien työhön. Laadunseuranta ja parantaminen missä tahansa tuotantoprosessissa on jatkuvaa työtä - ei niitä laatuinsinöörejäkään pistetä kotiin kun laatutavoitteisiin päästään. Huomenna on sitten kovemmat tavoitteet ja muita haasteita.

Like
bottom of page