top of page
Writer's picturePekka Ilmaranta

Huonosti toimiva talotekniikka ei näy ulospäin


Voi olla vaikea huomata, ettei taloteknikka toimi optimaalisella tavalla. Jo ensiksi mihin verrataan eli mahdollisesti kiinteistö ei ole toiminut koskaan optimaalisesti niin on vaikea nähdä kun mikään ei muutu. Onko ketään, joka valvoo talotekniikan toimintaa, kukaan ei valita kaikki siis hyvin?


Mitä seurataan


Normaalissa kiinteistössä huollon vastuulla on hälytykset ja rikkoutuneet laitteet. Hälytyksiä tarkemmin toimintaa tutkitaan vain asiakasvalitusten perusteella.

Kun sitten tarkempia tarkasteluja yehdään se rajoittu siihen onko tilojen lämpötilat mitä pyydetään.Itse lämpötilat voi näyttää suht tasaiselta vaikka säädöt ei toimisi lämpöverkossa tai Ilmanvaihto ei toimi optimaalisesti.


Isommat ongelmat seurannassa ovat

  1. suorituskyvylle ei ole aseteltu minkäänlaisia tunnuslukuja jota mitattaisiin. Tämä on mahdollista toteuttaa helposti vaikka automaatiojärjestelmä ei olisikaan viimeistä huutoa.

  2. Kukaan ei ole vastuussa Kiinteistön suorituskyvystä ja suorituskyky on täysin riippuvainen talotekniikan toiminnasta. Kiinteistöjohto tekee vuokrasopimuksia ja kiinteistöhuolto siivoaa pihoja. Kuka valvoo kiinteistötekniikkaa?


Vialliset venttiilit ja ylimitoitukset


Venttiilien toimimattomuus tulkitaan usein säätöpiirien virityksen viaksi jota korjataan virittämällä viallista venttiiliä joka vain pahentaa säätöpiirin toimintaa. Pumppujen, puhaltimien ja ventiilien ylimitoitus on todella merkittävää ja sekään ei selviä kun tarkemmalla tutkimisella järjestelmän toimintapisteitä ja valmistajien teknisiä tietoja. Näihinkään ei valitettavsti löydy aikaa ja rahaa.


Mistä johtuu? siitä, ettei tunnisteta energiankulutukseen vaikuttavia tekijöitä, Energiakatselmus mallit keskittyvät arvioimaan investointeihin johtaviin toimenpiteisiin, eli vaikka kuinka kiinteistöille mydään "kattavia" energiaselvityksiä niistä puuttuu pureutuminen pienempiin yksityiskohtiin mikä on suorituskyky arvioinnissa välttämätöntä.


Asetusarvot ja parametrit


Asetusarvot on usein käyttöönoton jälkeisellä tasolla ja niihin ei kosketa kun näyttäisi toimivan näinkin ilman hälytyksiä. Aktiivista operaattoria joka ajaisi kiinteistöä valvomosta käsin ei tietenkään löydy eikä siihen ole varaa.

Nyt on sitten paljon puhetta tekoälystä (joka on uusi nimitys sille samalle automaatiolle mitä ollaan ennenkin käytetty). Tämä siis ratkaisee kaiken kun tämä tekoäly ajaa kiinteistöä optimaalisesti.

Näinhän se on, mutta ennenkuin se sitä tekee tarvitaan määrittelyjä, tunnuslukujen suunnittelua algoritmien suunnittelua ja nämä kaikki pitäisi tehdä talotekniikka ja kyseiseen kiinteistöön perehtynyt henkilö eikä "tekoäly" ekspertti.

Tullaan taas samaan lähtötilantyeeseen eli tarvitaan resursseja ja ammattitaitoa talotekniikka puolelle ja mielellään paljon yhteistyötä ja ymmärrystä talotekniikka sekä tekoäly toimijoiden välillä. ja ymmärrys siitä, että ne ovat eri asioita joita molempia tarvitaan.


Energiankulutus

Energiankulutus on tietysti selkeä mittari, mutta sama pätee tässäkin, että jos sekin on pysynyt samana päivästä yksi niin ei sekään indikoi mistään poikkeavasta.


Ominaisenergian vertailuarvot vaativat ymmärrystä ja pohdintaa kinteistön erityispiirteistä.

Onko riittäviä alamittauksia olemassa ja verratanko niitä. Energiatiedon lisäksi olisi myös tärkeä seurata tehoja, joka on vielä läheisemmin kytköksissä talotekniikkaan kun kumulatiivinen energiankulutus. Ja energiahinnoittelu on myös ohjautumassa siihen suuntaan, että tehopiikeistä sakotetaan laskussa.


Summattuna koko talotekniseen kehittämiseen tarvitaan siihen pätevöityneitä vastuunottajia, sekä kiinteistöiden kassasta pitäisi jotenkin löytyä siihen valuuttaa.

10 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page