top of page
Writer's picturePekka Ilmaranta

Kiinteistöä huoltamalla energiatehokkuutta


Perinteisesti on ajateltu, että kiinteistön ylläpito on pelkkiä yleisrutiineja kuten lumenluontia ja nurmikonleikkuuta ja niinhän nykyiset palveluntarjoajat myös käytännössä toimivat.

Nykyisten kiinteistöpalvelujen tuottajien palveluita on pihatyöt, palvelukutsujen hoitaminen, vika ja korjauspyynnöt yms.Talotekniikkaan kehittäminen on jonkun muun vastuulla tai niinkuin yleensä kukaan ei kehitä sitä käyttöönoton jälkeen.

Väitän kuitenkin, että energiatehokkuudessa parhaat tuotot saadaan juuri huolehtimalla siitä, että olemassa olevat laitteet toimivat oikein ja järjestelmien suorituskyky on tapissaan.

Energiatehokkuudessa tyydytään siihen mitä ominaisenergiakulutus mittarit kertovat (kwh/m2) ja toimenpiteet energian tehostamiseksi ovat aina jonkinlaisia yksittäisiä remontteja.Jos jaksettaisiin katsoa myös konepellin alle miten kiinteistö oikeasti toimii ja lähdettäisiin korjaamaan huonosti toimivia järjestelmiä päästäisiin todella nopeaan takaisinmaksuun.

Kokemus sanoo, että melkein aina suuri osa säätölaitteista ei tuota parasta mahdollistasuorituskykyä ja kiinteistöistä löytyy paljon huonosti toimivia lämmitysjärjestelmiä, joiden juurisyyt ovat usein rakennuksen aikaisissa suunnittelu tai rakennusvirheissä. Tähän on mielestäni kolme syytä.

  1. Urakoinnin kilpailutilanne johtaa siihen, että rakentamisen aikataulupaineet ajaa ohi huolellisen tekemisen. Niin suunnittelussa kun rakentamisessakin.

  2. Käyttönoton jälkeen ei ole oikeita mittareita siitä miten hyvin ja tehokkaasti järjestelmät toimivat.

  3. Kukaan ei ole vastuussa talotekniikan jatkuvasta kehittämisestä.

Kiinteistön omistajat tyytyvät siihen, että energiankulutus on lähellä verrokki kiinteistöjä.

Energialuokitus ja siihen liittyvät mittaukset ovat hyvin suuntaa antavia, eikä niiden saavuttaminen vaadi välttämättä suuria ponnisteluja.

Aina on varaa parantaa ja usein uudet ja hyvällä hyötysuhteella toimivat kiinteistöt sisältävät tekiiikka jonka avulla voidaan tehokkuutta vieläkin parantaa ilman laiteinvestointeja.

Jos kiinteistöjen ylläpidossa keskityttäisiin selvittämään miten kiinteistön järjestelmät toimivat pystyttäisiin tunnistamaan oikeat ongelmat eikä jäätäisiin tuijottamaan vääriä mittareita voitaisiin päivittäisellä tekemisellä parantaa energiatehokuutta ilman suuria laiteinvestointeja.

Tämä vaatii kuitenkin uudenlaista ajattelua sekä palveluntarjoajilta sekä kiinteistön omistajilta tämä kun vaatii jatkuvaa työtä aivan kuin lumenluominen ja nurmikon leikkaaminen. Energiasyöpytkin kasvavat aina takaisin ja jatkuvilla toimenpiteillä energiakustannukset saadaan pidettyä alhaalla.

Suosittelen siirtymään projektimaisista energiaremonteista jatkuvan kehittämisen tielle.

2 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page