Klassinen väittämä mitä kuulee hyvin usein asiakkaan suusta. "Olemme tehneet jo kaikki energiansäästö toimenpiteet. En usko, että mitään on enää löydettävissä"
"No meillä on uusimmat ja tehokkaimmat laitteet. Mitä muuta voidaan vielä muka tehdä"
Uskallan väittää, että melkein kaikissa tapauksissa laitteiden mitoituksista, suunnittelu- ja rakennusvirheistä ja säätöpiirien toiminnasta löydetään aina hyvin paljon säästöjä rakennuksen teknologian tasosta riippumatta.
Näiden korjaaminen tuottaa merkittäviä säästöjä, mutta vaatii myös paljon asiantuntemusta ja ovat yksityiskohtia jotka jäävät huomaamatta perinteisissä kiinteistökatselmuksissa.
Nämä jäävät usein kiinteistöhuollon vastuulle, jossa toimitaan reaktiivisesti kun vikoja kävelee vastaan. Vaikka elinkaari palvelut ovat tulleet terminä myös kiinteistöhuolto yhtiöiden markkinointiin toimivat ne kuitenkin edelleen samalla tavalla kuin ennenkin.
Kiinteistön käytön optimoinnissa on elinkaaren vaiheesta riippuen eri lähteitä suorituskyvyn heikkenemiselle.
Kiinteistön käyttöönoton jälkeinen vaihe. Ongelmia löytyy rakennus ja suunnitteluvirheistä, puutteellisesta talotekniikan virityksestä ja testauksesta. laitteiden ylimitoituksia löytyy lähes aina.Huvittavaa sinänsä, mutta rakennuksen käyttöönoton jälkeen se vaatisi aina heti uuden käyttöönoton.
Rakennus käytössä 3-5 vuotta. Tällöin laitteiden kuluminen vaatii talotekniikan uudelleenviritystä ja korjaustoimenpiteitä. Rakennuksen todellinen kuormitus alkaa selvitä ja ohjaustapoja on yleensä syytä muuttaa.
Rakenuksen ikä 10-15 vuotta. Uusia laitteita, taloteknisiä järjestelmiä asennettu, kiinteistöön on tehty tilamuutoksia. Nämä kaikki vaativat uudelleen tarkasteluja, säätöjä ja virityksiä, jos halutaan säilyttää kiinteistön suorituskyky.
Kaikki ns."tuunaaminen" ei yleensä vaadi isoja investointeja tai ne pystyy toteuttamaan vaiheittain muun huollon yhteydessä.
Eri tutkimuksissa on todettu, että kiinteistöjen käytönaikaisella optimoinnilla on saavutettavissa vähintään 20% energiansäästöt ja tähän ei siis vaikuta onko lämmöntalteenotot, tarpeenmukaista ilmanvaihtoa ja lämmitystä.
Kaikista teknisistä ratkaisuista voidaan "tiristää" lisäsäästöjä optimoimalla niden toimntaa.
Kiinteistön omistajat. Vaatikaa tekniseltä huollolta enemmän kuin vain vikakutsuihin reagointia niin lisäkustannukset saadaan energiansäästönä takaisin.
Comments